Baik Yang Terbaik

Standard

Lu orang perasan tak, sepanjang lu orang hidup ni korang da jumpa macam-macam jenis manusia tapi arini aku nak cerita pasal manusia yang baik. Baik ni macam-macam jenis dan kategori. Ade perangai baik sopan santun jer, ade yang baik tapi kadang-kadang noty-noty skit, ade yang baik depan-depan tapi kat belakang cam syaitan nirrajim, ade yang bajet diri die baik sebab dia tak buat “certain” dosa tapi die tak sedar die wat dosa yang lain dan ade gak yang bajet diri die terbaikdan anggap sumer orang yang lain cam sampah haram jer. Maybe ade lagi jenis-jenis baik yang gua tertinggal, tapi gua tau lu orang mesti pernah jumpa jenis-jenis baik yang wa carutkan kat atas tu. Gua arini nak “describe” sikit jenis-jenis manusia baik yang wa “list”kan kat atas tu supaya lu orang boleh pikir-pikir sendiri ape yang wa maksudkan.

“Firstly”, wa nak “describe” sal manusia yang baik tapi kadang-kadang noty-noty sikit. Wa tau, biler sebut “noty” lu orang mesti teringat zaman-zaman lu orang main yahoo messenger(YM) dulu. Lu orang mesti pernah dapat “Hi awek, ley noti-noti tak” kat mesej YM korangkan. “eden golak”. So, noty tu la yang wa nak cakapkan atau dengan erti kata yang lain, miang, gatal  or kaki “or” orang yang suka seks. Orang yang jenis macam ni, dia baik, tapi bile ada peluang contohnya tengah berdua-duaan dengan awek kat tempat yang strategik, dia akan mula lah tunjuk belangnya. “eden sonyum”.Tapi “still” die baik. Baik kat sini maksudnya, die buat semua tu atas dorongan nafsu sahaja dan bukannya dengan niat yang memang ikhlas nak me”noty”kan dirinya. Orang camni selalunya akan bertanggungjawab kalau ape-ape jadi dekat awek die tu sebab dia baik. So awek-awek sekalian, berhati-hatilah dengan orang yang camni. Kalau korang tak “sure”, wa cadangkan lu orang bawak “pepper spray” atau “condom”. “eden golak”. Selain tu, ade gak yang “noty” cam pakai “sexy-sexy” dengan harapan orang akan stim tengok die. Ade gak yang “noty” dengan menjadi seorang yang “flirty”. So “depends” la maksud “noty” korang tu. Janji, ape-ape pon, korang kena la jadi baik.

“Point” gua yang kedua gua nak cerabihkah iyalah orang yang bajet dir die baik sebab die tak buat “certain” dosa, so , orang-orang yang buat “certain” dosa tu semuanya jahat ikot pandangan die.  Senang citer, sebagai contoh “certain” minah yang pakai tudung la. Diorang akan rasa diri diorang ni sangat-sangat mulia dan adakalanya menganggap awek-awek yang pakai seksi-seksi ni, tak tutup aurat sebagai orang yang tak baik punya. “eden ngeleng”. Minah camni, selalunya akan mengumpat dengan rakan-rakan setudungannya pasal awek yang tak pakai tudung tu. Maka bermulalah cerita-cerita yang hangat lagi menghangatkan. Sedangkan sedar atau tak sedar, minah tudung yang bajet baik ni telahpun lakukan satu dosa yang lagi besar dari tak tutup aurat tu. Mengumpat dan mungkin memfitnah. Orang yang tak pakai tudung, die sedar yang die lakukan kesalahan sebab tak pakai tudung dan mungkin satu hari nanti dia akan berubah sebab die tahu kesalahannya. Tapi, orang yang bajet mulia ni, dia takkan sedar yang die sedang lakukan kesalahan sebab dia rase dia mulai dan orang yang tak pakai tudung tu yang salah dalam hal tu, dan dia takkan ade perasaan untuk berubah “or” bertaubat. Maka, bergelumanglah dia dalam dosa mengumpat dan memfitnah tu. “Complicated” kan. “eden golak”. Korang bace je la perlahan-lahan.

Akhir sekali, orang yang bajet diri dia terbaik dan semua orang tu jahat dan akan masuk neraka. Orang macam ni lu orang leyh nampak banyak kalau korang selalu perhatikan politik negara kita. Selamba jer, orang cakap die ni masuk syurga, die tu masuk neraka, die ni rasuah, die tu bersih. Tak perlu ade bukti ape-ape pon sebab diorang rase diri diorang terlalu mulia hinggakan diorang boleh klasifikasikan orang lain. Tapi persoalannya, layakkah kita mengklasifikasikan orang lain? “eden sonyum”. Orang seperti ni selalu beranggapan ape sahaja yang mereka lakukan adalah sesutau yang betul dan apa sahaja yang orang lain lakukan yang lain dari ape yang mereka lakukan adalah salah. Malahan mereka juga sanggup putuskan silaturrahim dengan orang yang mereka anggap tak semulia mereka. Alahai dunia.

Click Ni kalau korang nak dengar aku nyanyi \”Apo nak Dikato\” 😛

Wa tau ade lagi jenis manusia baik yang wa tak “explain” tapi wa rase lu orang tau jer. Lu orang pon ade pengalaman kan so wa yakin lu orang leyh reflek dengan pengalaman lu orang.

Papepun, cammane pon kita, kita kena tau dimana kita berpijak. Kat bumi tuhan. Wat dosa, wat jugak, tapi jangan la pegi buat semua dosa. Biar kita buruk “certain part” tapi “part” yang lain kita jaga. Bak kate member aku dulu, ” Kalau da minum arak, takkan nak bunuh orang pulak”. “Just bare in your mind”, tuhan tu maseh sayangkan kita. Gua tau, lu orang pon tau 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s