Monthly Archives: August 2013

PTPTN dan CCRIS

Standard

“Sudahlah terhantuk, tergadak pulak dagu”

Gua ingat lagi mase gua sekolah dulu, cita-cita gua “seriously” tak tinggi mane pun, gua dulu “plan” lepas abis SPM gua nak “apply” mane-mane kilang jadi operator. Walaupun gua dulu budak sekolah asrama penuh, gua punya pemikiran pun camtu “so” gua tak hairanlah kalau budak-budak sekolah biasa tak kesah sangat dengan masa depan. Tapi gua Alhamdulillah, mase tiga bulan sebelum SPM, gua tiba-tiba terpikir, gua nak pegi luar negara uh. Cambest jer tengok minah-minah saleh. “eden golak”. “So” gua pun pulun habis la “study” tuk SPM.

image

Nape gua cite pasal gua dulu? Ape kene mengena dengan PTPTN? “eden sonyum”. Dulu mase sebelum gua “start” pulun tu, gua dulu pikir, kalau gua tak pegi luar negara dan dapatkan biasiswa maknanya gua takkan ade peluang untuk sambung belajar. Gua takkan amik PTPTN sebab gua memang malas nak hutang-hutang. Gua lagi rela jadi operator kat kilang dari berhutang.

“So” gua nak “relate” dengan pengalaman gua, bagi gua, PTPTN ni adalah keperluan untuk orang yang nak “improve” tahap pendidikan diorang bukannya sejenis kehendak. Diorang ni nak sambung belajar, kalau takde PTPTN, duit sendiri untuk sambung study pun takde,maka diorang akan “end up” keja kilang. Tapi sebab PTPTN, “so” bolehla “improve” tahap pendidikan. PTPTN ni adalah keperluan. Mane ade “student” suka-suka “apply” PTPTN ni. Diorang memerlukannya.

Oleh itu, nak buat PTPTN ni macam pinjaman kereta nak kenakan CCRIS bagai ni bukan langkah yang perlu untuk memastikan budak-budak tak reti bayar utang ni untuk bayar utang. Gunakan mekanisme lainla “please”.

Pendidikan bukannya kehendak, ia adalah keperluan. CCRIS adalah untuk mengawal kehendak, jadi makenisme ni tak sesuai untuk mengawal keperluan. “So” harap-harap kerajaan “revise” balik.

Reblog: Couple Vs. Clash

Standard

“I was born the day I met you, lived a while when you loved me, died a little when we broke apart.”

Kekadang gua rase gua ni da kena santau la sebab gua ni kalau kapel konfem tak lame tu mesti “clash”. Macam tak sudah-sudah. Sampai satu tahap gua macam da “immune” da “side effect break up” ni. Dulu wa ingat lagi “first time” wa “clash”, meleleh dowh dalam hati gua. Lu orang bayangkanla, muka otai iras-iras “serial killer” cam gua ni meleleh. Cam tak seswai jer. “eden golak”. Tapi nak wat cane, wa “first time breakup”. Macam “first time” pecah dara la, nangis wooo. “eden golak guling-guling”. Oppss, perhatian, wa tak pernah pecah dara okay. Hahaha. Cuak gua. Ayat tu melawak jer. “eden sonyum”.

Gua pegi wat lawak lak. Posting ni sepatutnya sedih tahap meleleh gaban sebab wa tengah sedih ni dengan diri wa yang wa rase da kena santau ni. Kalau lu orang ade kenal mane-mane bomoh yang leh kasi jampi-jampi wa sikit, roger gua uh. Wa penat la. Asal “couple”, jap agi mesti “clash”. Wa dalam kepala da “plan” nak meminang kawin bagai sumer, tup-tup, “clash”. Adoi, penat la bai. Lu orang bayangkan la sendiri, hati wa tengah berbunga-bunga cinta, “then” bila gado sikit terus “clash”. Potong “stim” giler. Da gua “frust’. Nasib baik wa lom tahap “frust” menonggeng lagi sebab wa ni suke “positive thinking”.

Pesal “clash” ni, ramai orang salah anggap yang kalau gua “clash” mesti sebab gua yang nak “clash”. Takpon, mesti gua yang punya pasal. Gua tau gua tak “perfect”. Tapi gua ni jenis yang kalau da sayang “someone” gua sayang betol-betol. Kire gua ni jenis yang “all-out” la. Tapi kebanyakkan Ex-Ex gua mana reti nak hargai semua-semua tu. Diorang tak peduli pon perasaan gua, asalkan gua peduli perasaan diorang. So, ape-ape yang gua buat mesti ikot “preference” diorang, tapi diorang mane penah fikir pasal “preference” gua. Kan gua  da emo. Huhu. Wa takde la nak salahkan diorang pon. Diorang ada hak nak dapatkan yang paling baik dalam hidup diorang. Wa tak nak la diorang cam terpaksa lak biler kapel dengan gua. Wa ok jer. “eden sonyum”.

Kengkadang wa pikir-pikir, wa tak mau da nak kapel-kapel ni tapi wa ni tak boleh la. Wa ni suka sayang orang terutama gurl. Wa suka hiburkan hati pompuan. So, bile ade gurl suka kat wa, wa pon suka la kat dia. Pastu perasaan tu bhari demi hari makin kuat maka jadilah ia cinta. Perghhhh. Jiwangboy la gua ni. “eden golak”. Tapi tu la yang berlaku. Cuma bile perasaan gua da jadi camtu, wa jadi cemburu, wa jadi cam sensitif sikit. Ye la kan, takkan “girl friend” lu cakap lu ni boring la, takpon sesedap rasa jer chitchat dengan mamat-mamat lain lu nak rase hepi jer. Takkan la lu nak wat bodo jer. Kurang-kurang lu jeles campor marah pastu lu mesti cakap kat die yang lu tak suka die wat camtu.

Takpon kalau awek lu asyik-asyik nak emo jer dengan lu, takkan u nak chilleks-chilleks jer. Sekali-sekala emo tu kire normal la, best gak kekadang sebab lu boleh main pujuk-pujuk. Tapi kalau setiap kali nak emo pastu tak reti pulak die nak cakap kenape emo, tu yang susah amat tu. Boleh putar alam kepala gua dibuatnya. Bile gua wat bodo jer die emo(sebab dah selalu, pastu tak reti nak “explain” nape emo), mula la tanye soklan-soklan pelik dan gua rase soklan bodo la contohnya “u sayang i lagi tak?” takpon “u ada perasaan dengan i lagi tak?”. Kan ke bodo soklan tu. Lu ape cer tanye gua soklan yang macam tu? Kalau gua ni tak sayang lu, tak de maknenyer gua nak “contact” lu da. Gua ilang jer terus. Takdenye gua nak ngade-ngade cakap “i miss u” kat lu. 

Sorila kalau gua bunyi macam bengang jer. Wa bukan ape, gua bengang dengan diri gua. Gua tau gua ni sape, gua tak ade ape pon yang istimewa. Tapi gua cuba jadi yang terbaik. Gua cuba ikot “preference” yang Ex-Ex wa nak. Gua percaya yang dalam suatu perhubungan tu mesti akan ade satu pihak yang sayangkan satu pihak yang lain lebih dari pihak tu sayang kat dia. Dan gua bangga kalau gua dapat jadi pihak yang sayang lebih tu. Tu sebab, ape-ape yang wa mampu buat, wa akan cuba sepenuh hati gua. Tapi, tu tak la bermakna pihak yang satu lagi tu leyh buat bodo jer dengan ape yang gua buat. Macam tak reti menghargai ape yang gua buat. Takpon , memang tak reti menghargai pon. 

Video ni takde kena mengena dengan post ni. Gua da lalok.

Dah la, gua da banyak sangat membengangkan diri kat posting ni, nak chilleks-chilleks dah. Malas da nak pikir. Lantak uh ape nak jadi. Gua fikir sal nak jadi kaya lagi bagos. Saham gua ni leyh pulak turun arini. Lagi tambah tension gua. Gua salah beli la, wa patot beli XING. Gua pegi beli ASTI. XING stim sampai 30 sen arini. Kalau wa beli aritu da beratus da gua untung. Arghh. Lantak uh. Ciao

Re-post blk posting ni yg original posting date nye 18/7/2011