Category Archives: suki-suki

Reblog: Jaga Kecantikan :)

Standard

Orang selalu kate, laki takyah jage sangat bab-bab kecantikan ni. Pompuan jer yang kena selalu jaga. “eden sonyum”. Memang pon. Cuba korang pikir-pikir balik, laki bersiap tuk kuar sepuluh minit jer, tapi pompuan sepuluh jam pon tak abis-abis. “eden golak”. Opss, “No offense”. Tapi eden rase la kan, dua-dua kena jaga kecantikan. Baru adil
. Ni tak, ade “guyz” ni kekadang tak Read the rest of this entry

Reblog: Remaja dan Gila :)

Standard

Orang tua-tua selalu cakap, orang muda ni darah die berapi, panas dan membara. Sikap ingin mencuba tu macam da sebati da dengan jiwa remaja. Macam-macam yang tak terfikir dek akal nak dibuatnya. “eden sonyum”. Aku ingat lagi, dulu aku penah jatuh motor sebab nak wat “willie”. Kesannya, kat siku aku ade parut yang amat-amat buruk sekali. Bak kate orang “buruk siku”. “eden sonyum simpul”. Read the rest of this entry

Reblog: Sayang Menyayang :)

Standard

“Sayang menyayang, kasih dikenang, perasaan menjadi pilu, huwoohh ohhh”, sodap boto suaro den memokak tongah-tongah ari ni. “eden golak”. Cerito pasal sayang menyayang ni, den teringat cito-cito P Ramlee dlu-dlu. Mano tak e’, cito dio, tengok lapan puluh kali pon, tak bosan-bosan. Den ingat dlu, kalo ari minggu, mosti ado cito P Ramlee. Sodap jo tengok “even” da dokek nak hapal da dialog dio. “eden sonyum”. Read the rest of this entry

Suka Gelak, Gelak Suka

Standard

“When a father gives to his son, both laugh; when a son gives to his father, both cry. “

(William Shakespeare )

Biler gua bace “quote” dari William Shakespeare kat atas tu, baru la gua paham nape gua tak paham-paham puisi “Sonnet 18” yang gua blaja mase SPM dulu. Klo, diikutkan luaran jer, lu orang mesti cakap per la yang mangkok bername William Shakespeare ni mengarut ni. Tapi, kalau lu orang baca description Read the rest of this entry

Reblog: Merajuk :)

Standard

Sua suwey kemoning, sua suwey kemoning, sua suwey kemoning, istimewa raja. Kali ni aku nak cerita pasal perkara utama dalam alam-alam muda remaja ni iaitu merajuk. Manusia ni, memang sifat die suka merajuk bila kita tak dapat apa yang kita inginkan. Ade orang merajuk bile kena tegur, ade yang merajuk sebab tak kena peduli, ade yang merajuk sebab tak dapat mainan dan ade  juga yang merajuk sebab tak dapat A dalam peperiksaan. Macam-macam. “eden golak”. Tapi kali ni kita fokus dengan sindrom merajuk orang yang tengah berbunga. “eden golak guling-guling”. Read the rest of this entry

Rainbow :)

Standard

Entri kali ni, aku nak cerita pasal kehidupan. Ade orang cakap “live like a rainbow”. “live” tau bukan “life”. Ia menggembirakan hati orang lain setelah mereka berduka. Macam Sang Pelangi menggembirakan hati kita setelah ditimpa hujan. Walaupun ia tak dapat disentuh, namun kehadiran Sang Pelangi memberi makna besar. Kehadirannya memberi seribu harapan bahwa Sang Matahari bakal menyinari alam. Perghh, bersastera lak aku arini. “eden golak”. Read the rest of this entry

Comel :)

Standard

Ingat lagi mase kecik-kecik dulu, orang cakap kt kiter “alololo, comelnyer, meyh gigit cikit”. “eden sonyum”.  Yelah, mase tu kulit putih melepak lagi, pipi pulak tembam macam apam. Mane tak comelnyer. Tapi, semakin besar, semakin meningakat umur, kecomelan tu sukar betol nak dikekalkan. Yelah, takde mende pon dalam dunia ni yang kekal kan. “eden sonyum sengsorang”. Sekarang, kulit da gelap, pipi da cekung, mata da kunyut. “eden golak”.

Ni gambar mase ak kecik-kecik, kt umah arwah atok

Cerite pasal comel ni, aku suke la nak kongsi video ni. Comel lor :). “eden sonyum”.  Tambah pulak dengan lagu yang aku suka. . “eden golak”. Jangan fikir paper k 🙂 .

Biler fikir-fikir balik pasal “couple”, pasal berkasih sayang ni, memang fitrah manusia suka berkasih dan dikasihi. Tapi kasih yang sejati tu sepatutnya datang dari perasaan yang rela dan saling memahami antara satu sama yang lain. “eden sonyum”. Kalo “couple” dengan awek yang cantik giler pon tapi tak memahami dan asyik nak bergaduh jer pon tak guna kan. Wat sakit ati jer.

Paper pon, hidup ini indah. Kita carilah keindahannya yang tersembunyi sebab tak semua yang indah itu tersurat. Banyak lagi yang tersirat yang kita tak ada peluang alaminya lagi.

Jom poe keje!

Buku lali :)

Standard

Ape yang kite buat kalo kite bosan. Ade yang kater pegi memancing, berenang, main bola, pukul orang dan macam-macam lagi. Tapi eden rase la, majoriti orang yang ade internet, kalo die bosan, die akan mengabiskan masenyer di “Facebook”.

Cerita pasal habis mase ni, ade satu hari tu eden tengok la “youtube”. Eden jumpa video ni. Dak-dak kecik yang berjaya wat den rase bahagia 🙂 .

Tapi, yang den takley blah biler tengok video kt bawah ni. Muka selenga jer, tapi mantap!

papepon, kita kena la sentiasa yakin dengan kemampuan diri kita. Setiap orang ade kelebihan yang orang lain tak ade. Kita kena selalu hargai diri kita dan tak persiakannya.

Jom poe makan!