Reblog: Biasakah Perkara Yang Biasa?

Standard

Eden nak cito skit ni. Maso kek skola dlu ustad den salu jo kobar kek kitorang “betulkan yang biasa, biasakan yang betul”. Lamo den nak memahamkan apo yang dio cakap tu, sebulan gak la. Tapi, bilo da paham, umang ai, memang terkosan. Osah ahli palsapah boto ustad den ni. “eden banggo”. Pikir-pikir balik, memang banyak perkaro yang kito anggap biaso, tapi sebonar e’ memang tak semonggah( senonoh) dan tak sepatot e’ jadi perkara yang kito raso biaso. Read the rest of this entry

Reblog: Sayang Menyayang :)

Standard

“Sayang menyayang, kasih dikenang, perasaan menjadi pilu, huwoohh ohhh”, sodap boto suaro den memokak tongah-tongah ari ni. “eden golak”. Cerito pasal sayang menyayang ni, den teringat cito-cito P Ramlee dlu-dlu. Mano tak e’, cito dio, tengok lapan puluh kali pon, tak bosan-bosan. Den ingat dlu, kalo ari minggu, mosti ado cito P Ramlee. Sodap jo tengok “even” da dokek nak hapal da dialog dio. “eden sonyum”. Read the rest of this entry

Suka Gelak, Gelak Suka

Standard

“When a father gives to his son, both laugh; when a son gives to his father, both cry. “

(William Shakespeare )

Biler gua bace “quote” dari William Shakespeare kat atas tu, baru la gua paham nape gua tak paham-paham puisi “Sonnet 18” yang gua blaja mase SPM dulu. Klo, diikutkan luaran jer, lu orang mesti cakap per la yang mangkok bername William Shakespeare ni mengarut ni. Tapi, kalau lu orang baca description Read the rest of this entry

Reblog: Jangan Mudah Mengalah :)

Standard

Solamat pagi semuo. Arini den bangun pagi walaupun tido pukol tigo. Cerito pasal tido ni, eden ni boleh kiro antaro orang yang paling susah nak tido. Lamo kekadang lentok-lentok kek atas katil tu. Kekadang sampai ompek limo jam, baru la tido. “eden  sodih”. Tapi takpola, den tau, Tuhan tu bilo dio nak uji hambo Dio, macam-macam caro. Yang ponting setorok mano pon ujian Dio, kito konola bersabar dan sorah diri kek Dio. Sapo lae kito nak mintak tolong kalo tak kek dio. Ustad tetibo den pagi-pagi ni. “eden sonyum simpul”. Read the rest of this entry

Giler Otai

Standard

“The bravest are surely those who have the clearest vision of what is before them, glory and danger alike, and yet notwithstanding, go out to meet it.”

Semenjak dua menjak ni, gua selalu dengar orang cakap “ade bran tak”. Dulu gua konpius jugak ape maksudnya. Rupa-rupanya “bran” tu berani. “Advance” giler perkembangan bahasa kita.”eden sonyum”. Cerita pasal berani ni, gua teringat mase “first time” gua “try” Space Shot dekat Genting Highland dulu. Gua “thrill” campor cuak sampai gua rase isi perut gua termasukla berak gua yang tengah ujung-ujung tu, nak terkeluar ikot mulut. Giler cuak nak mampos. Salah gua jugak, sebab mase naik bende alah tu, gua pegi pegang kerusi tu kuat-kuat. Kalau korang ingat lagi Read the rest of this entry

Reblog: Pojok Pak Pujuk

Standard

Ku dikejar bayang-bayang resah, bila hatiku masih tak berubah….

“Relaku Pujuk” ni memang memberi impak maksima kat aku. Mane taknyer, kalau tak sebab lagu ni, memang aku tak pujuk awek aku merajok. “eden golak”.Orang pompuan ni, kalo die da “start” tarik muka, ayyoyo, bukan main susah nak dibetulkan. Alamat kalau yang dah berkahwin, tidur luar, kalau yang bujang, dihidang teh tarik rase air longkang. ‘eden sonyum”. So, orang lelaki ni kena “power” dalam bab-bab memujuk ni. Read the rest of this entry

Reblog: Merajuk :)

Standard

Sua suwey kemoning, sua suwey kemoning, sua suwey kemoning, istimewa raja. Kali ni aku nak cerita pasal perkara utama dalam alam-alam muda remaja ni iaitu merajuk. Manusia ni, memang sifat die suka merajuk bila kita tak dapat apa yang kita inginkan. Ade orang merajuk bile kena tegur, ade yang merajuk sebab tak kena peduli, ade yang merajuk sebab tak dapat mainan dan ade  juga yang merajuk sebab tak dapat A dalam peperiksaan. Macam-macam. “eden golak”. Tapi kali ni kita fokus dengan sindrom merajuk orang yang tengah berbunga. “eden golak guling-guling”. Read the rest of this entry

Ceritera Main Dalam Air

Standard

“Abah, esok abah cuti tak, Iz ingat nak jalan-jalan dengan abah. Lama dah kita tak jalan-jalan kat KL.”

“Abah tak boleh esok Iz. Iz kan tahu esok abah ade hal dengan kawan-kawan abah dekat KL.”

“Iz ikot tak boleh ke abah”

“Mmmm, ni hal orang-orang dewasa Iz. Iz kecil lagi”

“Abah mesti nak pergi BERSIH tu kan abah?”

“Mana Iz tahu ni. Mak bagitahu Iz ke?” Read the rest of this entry